از ورقهای فولادی برای تولید اکثر محصولات فلزی استفاده مینمایند. این ورقها از ترکیبات مختلفی تهیه میشوند. و هر یک بسته به نیاز در قسمتهای مختلف صنعت و ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند. توجه داشته باشید که ورقهای تولیدی ویژگیهای فیزیکی و ساختاری متفاوتی را دارند و به کارگیری آنها در بخشهای گوناگون به همین ویژگیها وابسته است. قیمت محصولات فولادی روزانه در مجموعهی آهن آنلاین به روز میشود شما میتوانید برای اطلاع از قیمت ورق به لیست قیمت این محصول فولادی در سایت مراجعه فرمایید. در این مطلب به بررسی انواع ورقها فولادی، ویژگیهای آنها و تفاوت ورق روغنی و ورق سیاه میپردازیم. در مطالب آینده به بررسی سایر ورقهای فولادی از جمله ورق رنگی، ورق اسیدشویی، ورق قلع اندود، ورق فولادی تین پلیت و ورق کرکرهای خواهیم پرداخت. در انتهای این مطب به تفاوت ورق نورد سرد و ورق نورد گرم پی خواهید برد.
مجموعهی آهن انلاین قیمت ورق آهن را به طور روزانه آپدیت مینماید. برای اطلاع از قیمت روز ورق میتوانید به لیست قیمت این محصول فولادی در سایت مراجعه فرمایید.
بیشتر بدانید: ورق گالوانیزه؛ عملیات گالوانیزاسیون، مزایا و کاربردها
ورق روغنی ( ورق سرد)
این ورق به وسیلهی تکنولوژی نورد سرد تولید میگردد. به ورق سرد ورق روغنی میگویند وعلت این نامگذاری به دلیل نوع و وضعیت ظاهری این نوع ورق میباشد.
شکل ظاهری ورق روغنی
شیوهی تولید این ورقها به صورتی است که ورقهایی با ضخامت بالا با نورد سرد به ورقهایی با ضخامت کمتر تبدیل میشوند. کیفیت ظاهری آنها بسیار خوب است و علت این امر استفاده از نورد سرد در تهیهی این ورقها میباشد. همین ظاهر عالی باعث شده تا از این ورق در ظاهر اجسام مورد استفاده قرار گیرد. این محصول فولادی خود با آلیاژ و عملیات حرارتی مختلف تهیه میشود به همین دلیل چندین نوع ورق سرد وجود دارد. ورق معمولی یا ST12، ورق نیمه کشش یا ST13 و ورق فوق کشش یا ST14. برای ورق سرد دو عرض استاندارد ۱۰۰ سانتیمتر و ۱۲۵ سانتیمتر تعریف شده است. از نظر ضخامت نیز استاندارد تعریف شده برای ورق سرد بین ۳ دهم میلیمتر تا ۳ میلیمتر است. از جمله شرکتهای تولید کنندهی این نوع ورق میتوان به کارخانهی فولاد غرب، هفت الماس و مبارکهی اصفهان اشاره کرد. همچنین بیشترین ورقهای وارداتی از کشورهای روس و قزاق است.
ورق سیاه ( ورق گرم )
ورق گرم را با نام معمول ورق سیاه میشناسند و در استانداردهای مختلف تولید میشود و خود به دو صورت صنعتی و معمولی موجود است. برای سنجش مرغوبیت هر محصول فولادی شاخصی تعریف میشود، شاخص در نظر گرفته شده برای ورق سیاه ST میباشد. این شاخص برای ورقهای سیاه معمولی بین ST33 تا ST52 است. محدوده اعداد در نظر گرفته شده برای این نوع براساس میزان کربن به کار رفته شده میباشد. پس میتوان اینگونه بیان کرد که ST33 کمترین مقدار کربن را دارد ( هر چقدر کربن کمتر باشد انعطافپذیری افزایش مییابد) پس این نوع بیشترین مقدار انعطافپذیری را دارد و در رابطه با ST52 عکس این عمل را داریم یعنی بیشترین مقدار کربن و کمترین انعطافپذیری برای ST52 در نظر گرفته شده است.
کاربردهای ورق سیاه
ورق سیاه پرکاربردترین و معروفترین نوع ورق فولادی است. از جمله کاربردهای آن میتوان به استفاده از آن در صنایعی مانند خودروسازی، تانکرسازی، ساختمانسازی اشاره نمود. ST 37 در بین سایر ورقهای سیاه معروفتر است و کاربرد بیشتری را نیز دارد زیرا از نظر انعطافپذیری میزان متوسطی دارد و بیشترین استفادهی آن در سولهسازی و اسکلتسازی است. کاربرد ورقهای سیاه صنعتی اکثرا در مخزنسازی، سدسازی و پروژههای پتروشیمی میباشد. گروه دیگری از ورقهای سیاه موجودند که خاصیت کششی دارند و انعطافپذیری بیشتری را به سایر ورقهای بیان شده دارا میباشند. از جمله میتوان به DD 11، DD 12، DD 13، STW 22 و STW 24 اشاره کرد. نوع دیگری از ورقهای سیاه با سختی بیشتر و انعطافپذیری کمتر نیز وجود دارند که با استانداردهای SPHT 1 –SPHT 2 – SPHT 3 – SPHT 4 شناخته شدهاند و کاربرد آنها در تولید مخازن نفتی، لولههای تحت فشار و … است.
ابعاد فیزیکی ورق سیاه
ورق گرم در بازار به دو صورت وجود دارد. ۱- رول ۲- شیت. تا ضخامت ۱۵ میلیمتر ورقها به هر دو صورت رول و شیت در بازار موجودند. اما اگر ضخامت ورق از ۱۵ میلیمتر بیشتر شود تنها به صورت شیت یافت میشود ( توجه داشته باشید که هر دو نوع موجود را میتوان به سایزهای دلخواه برش داد ).
با بررسی هر یک از ورق
ورق گالوانیزه
همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم ورق گالوانیزه از ورق روغنی تهیه میشود. برای تولید ورق گالوانیزه تمامی سطوح ورق سرد را توسط چندین میکرون روی پوشش میدهند تا میزان مقاومت این ورق فولادی را در برابر زنگ زدگی افزایش دهند. در بیان سادهتر میتوان گفت ترکیب پیلی الکتروشیمایی بین روی و آهن تشکیل میشود که روی نقش آند و آهن نقش کاتد را ایفا مینماید. این عملیات باعث میشود اگر در شرایطی پوششدهی ورق از بین رفت باز هم زنگزدگی صورت نگیرد.
کاربرد ورق گالوانیزه
از جمله کاربردهای ورق گالوانیزه میتوان به این موارد اشاره کرد. کابینت آشپزخانه، لولهی آب، لوله بخاری، صنعت کشاورزی، بیلبورد تبلیغاتی. همچنین ورق گالوانیزه را میتوان فرم داد و از آن برای ساخت ورقهای کرکرهای و سقف شیروانیها استفاده کرد.
ابعاد فیزیکی ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه به دو شکل فابریک و فرم تولید میشود. نوع فابریک به دو صورت ۲۰۰۰ * ۱۰۰۰ و ۲۵۰۰ * ۱۲۵۰ میلیمتر وجود دارند. نوع فرم با دو عرض ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتیمتر و ضخامتهای ۱۸ صدم میلیمتر تا ۶ میلیمتر تولید میشوند. رولهای این نوع ورق معمولا بین ۵ تا ۷ تن هستند.
مزایای استفاده از ورق گالوانیزه
همان طور که در قسمت بالا اشاره نمودیم این ورق به دلیل پوششدهی با روی خاصیت ضدزنگ به خود گرفته پس ورقی ایدهآل برای استفادههای مختلف به شمار میآید. در این قسمت میخواهیم به تعدادی از مزیتهای استفاده از ورق گالوانیزه اشاره کنیم.
- گالوانیزینگ کردن این نوع ورق فولادی هزینهی کمتری نسبت به سایر روشهای جلوگیری از زنگزدگی دارد.
- تعمیر و نگهداری ورق گالوانیزه نسبت به سایر ورقهای فولادی هزینهی کمتری دارد.
- اگر ورقهای گالوانیزه در محیطی به کار برده شوند که در معرض رطوبت و زنگ زدگی زیاد قرار داشته باشد بین ۲۰ تا ۳۰ سال عمر میکند ( طول عمر زیاد).
- ورقهای گالوانیزه به دلیل دارا بودن ساختار خاص ( پوشش گالوانیزه ) در برابر خوردگی، سایش و صدمات فیزیکی از مقاومت بالایی برخوردارند.
- پوشش گالوانیزه بدون نیاز به هیچ آزمایش مخرب به راحتی تنها از طریق چشم قابل بازرسی و کنترل است.
- در صورت استفاده از ورق گالوانیزه به زمان زیادی به منظور آمادهسازی سطح، بازرسی و رنگ کردن نیاز نیست.
موارد فوق در زمینهی ورق فولادی و انواع آن میباشد. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید، میتوانید آن را از طریق کامنت با ما و دیگر دوستان به اشتراک بگذارید.